Пошук лікарських засобів онлайн під час пандемії коронавірусної хвороби 2019 року спричиненої SARS-CoV-2 став більш природним та звичним явищем для багатьох українців.
За даний час на ринку сформувались сильні гравці у вигляді онлайн аптек відвідуваність яких у грудні 2021 року більше одного мільйона - Аптека Доброго Дня, 1 Соціальна Аптека, apteka24.ua та навіть більш як шість мільйонів потенційних покупців в Аптека 911. Динаміка позитивного приросту відвідувачів, а в перспективі й покупців демонструють тільки два учасники ТОР5. 
2022-01-25_online_pharmacy_2021_12.png
Висока конкуренція серед аптек спричинена тим, що масштабування онлайн набагато дешевше та перспективніше офлайн з однієї сторони, та розвитком супутніх онлайн-сервісів з іншої. Якщо порівнювати ТОР5 гравців за грудень 2021-го року до аналогічного періоду 2020-го, то можемо помітити що аптеки демонструють падіння на 9%, а профільні ресурси зростання на 5% у відвідувачах. Більш того на ринку з’являються нові компанії які ведуть боротьбу за споживача та Рецептар - онлайн-сервіс, що здійснює пошук лікарських засобів та пропонує наявні аналоги за активною речовиною - яскравий цьому приклад.
В будь-якому випадку ми спостерігаємо розвиток нової категорії в якій відбувається рух та процеси, які повинні зробити пошук, купівлю та доставляння лікарських засобів зручним та швидким. Залишається побажати потенційним користувачам цих послуг міцного здоров’я та звертатись до онлайн аптек та сервісів рідко, а у випадку такої необхідності отримати найкращу на ринку ціну та сервіс.
 
p.s. Варто відзначити що 82% українців вже купують товари або сплачують рахунки онлайн і цей показник виріс у порівнянні з 2008-м роком більш ніж на 50%.
2022-01-25_online_payment.png