«Вочевидь креативність є, певним чином, найвагомішим важелем у розпорядженні маркетолога». Саме так вважає Пол Дайсон, співзасновник консультаційної компанії з питань ефективності Accelero Consulting.


Часто стверджується, що креативність сильно впливає на успіх рекламних кампаній. Завдяки новому дослідженню, Дайсон вирішив підтвердити деякі цифри. Виступаючи на заході «Cracking Creativity» він розповів про результати своєї оцінки впливу 28 000 рекламних кампаній по всьому світі.
Дослідження було зосереджено на комерційному успіху кожної кампанії співвідносно розміру бренду. Результати демонструють прямий зв’язок між рівнем «креативності», проявленим у кампанії, та досягнутою рентабельністю інвестицій (ROI). Хоча існує чіткий зв’язок між розміром бренду та рентабельністю інвестицій, навіть при врахуванні цього впливу, між креативністю та ефективністю все ще існує чіткий зв’язок. Дайсон відзначив кампанію Aldi «Kevin the Carrot» та рекламу Guinness «Made of More» як приклади творчих кампаній, що мали значну рентабельність інвестицій порівняно з іншими.


Нехай реклама буде короткою, наповнена музикою та брендованою!


Також, учасники заходу запропонували чіткі вказівки щодо того, як закріпити сприйняття реклами. Виступаючи в окремій сесії, Розі Прітчард, старший науковий керівник Neuro-Insight, нейроаналітичної компанії, яка використовує технологію візуалізації мозку для вимірювання того, як мозок реагує на комунікації, поділилася результатами нової роботи щодо того, як споживачі реагують на рекламу.
Дослідження вивчало реакцію споживачів на 150 рекламних оголошень у Великій Британії за допомогою стаціонарної топографії, яка досліджує електричну активність у мозку, щоб пояснити, у яких випадках споживач найкраще реагує на емоційний вплив реклами та сприймає її як привабливу.


Дослідження Neuro-Insight показує, що реклама тривалістю близько 30 секунд має найбільший вплив. Причому коротша реклама не призводить до збільшення тривалості впливу, а довші ролики послаблюють емоційну реакцію. В цілому емоційну реакцію споживачів краще викликають темп і хвилювання, викликані 30-секундною рекламою.

2023-07 creativity_.png
Спосіб інтеграції музики також важливий - «Музику можна додати до реклами в кінці без зайвих роздумів», — пояснює Прітчард. Вона стверджує, що музика працює найкраще, коли її настрої пов’язані з історією, що розповідає сама реклама – наприклад, з текстом, який відображає дію, що відбувається.
Дослідження також показує, що фінал ролика є важливим для довготривалого впливу. Прітчард рекомендує брендам закривати телевізійну рекламу принаймні трьома секундами брендингу на екрані. За її словами, це дає споживачам відчуття завершеності. У випадку якщо закінчення ролику пов’язано з відчуттям фіналу в наративі самої реклами, це може допомогти споживачу зберегти пам’ять про бренд.

Лоуренс Грін, директор з ефективності IPA представив висновки офіційного дослідження про те, як найкраще використовувати креативність у рекламі. Грін поспілкувався з 34 представниками рекламного сектора, включаючи агентства та клієнтів, і прийшов до ряду спільних висновків. Одним із стримуючих ефективність реклами факторів був вплив галузевих нагород, які, за його словами, призвели до того, що маркетологи віддають пріоритет цінностям бренду, а не впливу на продажі. У приклад він навів 32 минулорічних переможців «Каннських левів», з яких 28 керувалися саме цим. «Це не тотожні цілі», — пояснив Грін. «Проте цілеспрямована робота, зосереджена на цінності бренду, як правило, перемагає кампанії, які дають результати в продажах». Один із директорів з маркетингу сказав дослідникам, що галузеві нагороди наразі «найменш раціональні, ніж будь-коли».

Грін сказав, що команди повинні пам’ятати про труднощі віддаленої роботи. Він пояснив: «Часто чудова робота, яку ми бачимо, відбувається завдяки справді надійним, довірчим розмовам, що відбуваються особисто».

Якщо Вам потрібна порада щодо просування вашого продукту чи послуги в сучасному світі - звертайте без вагань за цим посиланням.