У 2018 році по всій Україні відбулося відключення аналогового телебачення. З 1-го серпня у Київській та Кіровоградській областях, а з 1-го вересня по всій території України. Вимкнення вплинуло на загальний телевізійний перегляд особливо серед глядачів які приймали сигнал через ефірну антену.

no_analog.png

Відключення відбулось не без наслідків для телевізійного ринку, і якщо порівняти період січень-липень 2018 (до відключення аналогу), з відповідним періодом 2019 року – бачимо падіння загального телевізійного рейтингу більш ніж на 5%. Серед основних каналів найбільших втрат у рейтингу зазнали: СТБ «-18%», Інтер «-28%», НТН «-25%», К1 «-39%». Єдиний канал, серед ТОР10, який приріс – 2+2 «+20%», оскільки не був відключений від аналогового мовлення (не мав цифрової ліцензії).

З 20-го січня 2020 року відбудеться кодування українських телеканалів на супутнику, а саме закриття доступу до українських каналів у відкритому форматі. Для продовження перегляду каналів необхідно буде під'єднатися до офіційного оператора супутникового телебачення, що принесе у відносини «глядач-супутник» комерційну складову.

type_signal.png

В Україні ~3,6 мільйона домогосподарств, де в наявності тільки супутникове телебачення, а також 88% з них проживають у пунктах з населенням 50 000 та менше (50К-).

Ми прогнозуємо що теперішніх глядачів супутнику чекають наступні зміни: a) ~10% будуть продовжувати здійснювати телевізійний перегляд, але вже на платній основі; b) 25%-30% перейдуть на безкоштовне цифрове ефірне телебачення Т2 (в основному це люди у населених пунктах 50К- за відсутності альтернативи); c) 15%-20% перейдуть на кабельне телебачення (більшість у містах 50К+); d) до 15% перемкнуться на піратські супутникові сервіси; e) ~15% продовжать перегляд супутнику без українських каналів; d) до 10% почнуть споживати ТБ через інтернет.

В цілому відбудеться падіння середнього рейтингу телебачення ~10%, але без сумніву телебачення залишиться одним з найбільш ефективних каналів комунікації.