Сезон активних продажів морозива 2019 року закінчився і саме час підвести підсумки та відзначити основні тенденції рекламних активностей та споживчих вподобань у динаміці, порівнюючи цьогорічні данні з цифрами року минулого. 

Зважаючи на те, що морозиво не відноситься до товарів першої необхідності, на ринок в першу чергу впливають купівельна спроможність споживачів, вартість продукту та рекламна активність. Слід відзначити, рекламна активність цього року відчутно зросла. 

Головний канал комунікації для всіх гравців як в минулому, так і в поточному році – телебачення. Цього року на телебаченні було придбано майже в два з половиною рази більше рейтингів ніж торік. Рекламний сезон розпочався вже в квітні, а кількість гравців збільшилась з чотирьох до семи.

ice_cream_1_1.png

Лідерами на екранах стали «Три Ведмеді» (28% SOV), які збільшили свою присутність більш ніж у 8 разів та «Хрещатик», котрий дебютував у 2019 році на ТБ і відразу досяг долі голосу 27% за підсумками 9 місяців. Серед дебютантів також «Рудь» та «Геркулес». Власне, останній вже був на ТБ у 2011-2014 рр. і повернувся на екрани після чотирьох річної перерви. Єдиним гравцем котрий практично пішов з телебачення виявився бренд «Лімо» від Львівського холодокомбінату.

ice_cream_1_2.png

Активність на радіо цього року також дещо відрізняється від торішньої. Січень та вересень, місяці, котрі минулого року не мали попит у виробників морозива, відзначився активністю «Лімо». Можливо львівський виробник таким чином планував компенсувати свою відсутність на ТБ. Загалом, інтенсивність категорії на радіо у 2019 зросла у 2 рази у порівнянні з 2018. Середні хронометражі, на відміну від ТБ, навпаки скоротилися. Беззаперечним лідером, як і минулого року, полишається бренд «Рудь» з долею голосу 58%.

ice_cream_1_3.png

Активність у зовнішній рекламі не відзначилась відчутним зростанням, збільшившись лише на 11%. Незначно зросла і кількість гравців з 9 до 12. Лідером, як і минулого року, полишається бренд «Лімо» з долею голосу 30%, яка незначно зменшилась у порівнянні з 2018. Цього року «Три Ведмеді» зменшили відставання від лідера, набравши 26% SOV на другій позиції.

ice_cream_1_4.png

Резюмуючи вищенаведене, можна стверджувати що виробники морозива цьогоріч значно збільшили свою присутність у медіа. Спробуємо поглянути чи змінились вподобання споживачів і хто вони – українці, що споживають морозиво.
61% споживачів – жінки. І цей показник майже не змінився за два роки. Проте, значно скоротилось споживання морозива серед людей з високим рівнем доходу – майже на 5%. Споживання серед людей з низьким та нижче середнього доходами навпаки зросло.

ice_cream_1_5.png

Дещо змінився і віковий розподіл споживання. Молодь у віці 18-24 роки скоротила свою долю у споживанні на 3%.

ice_cream_1_6.png

Також, слід зазначити, що на тлі скорочення кількості споживачів морозива на 0,5%, зросла кількість людей що споживають морозиво найчастіше – щодня та декілька разів на тиждень.

ice_cream_1_7.png

За рівнем знання серед брендів що брали участь у дослідженні лідером залишається продукція під брендом «Рудь» від Житомирського маслозаводу. Також, «Рудь» має найбільш лояльних споживачів. Друге місце за рівнем знання посідає ТМ «Ласунка». Слід відзначити значне зростання рівня знання брендів «Три Ведмеді», «Лімо» і, особливо, бренду «Хладик», знання якого за два роки збільшилось на 10%.

ice_cream_1_8.png

Можна очікувати що надалі ринок морозива буде демонструвати зростання. Цьому значною мірою будуть сприяти купівельна спроможність населення та покращення технологічності виробництва. Нові можливості провокують гравців на посилення рекламної активності та 2019 рік став справжнім стартом рекламного протистояння великих ваг, охоплень та бюджетів. Конкуренція потребує нових рішень та нового підходу до рекламного протистояння. Гравців, що застосують ефективні медійні стратегії очікують кращі позиції на ринку.